dimarts, 22 de febrer del 2011

Xavier Trias.Estil, memòria i austeritat

Jordi Hereu, eufòric després de la seva victòria a les primàries del PSC, s’ha despenjat aquest dilluns amb unes declaracions contundents a ‘El Periódico de Catalunya’. “Amb un alcalde titella com Trias, Mas arruïnaria Barcelona”, proclama a la portada del rotatiu d’aquest dilluns. Xavier Trias s’ha enfadat molt amb la frase i, com a resposta, ha deixat anar a l'emissora Rac1 que la que ja està arruïnada és Catalunya, i que ho està - no faltaria més- per culpa d'una “gent (els socialistes) que ha portat el país al límit de la catàstrofe".

Trias es lamenta que la campanya comenci malament, però fa servir uns criteris mol subjectius per la seva crítica. Ell pot dir sense problemes que el Govern presidit per José Montilla ha portat Catalunya "al límit de la catàstrofe” i aquesta afirmació no l’impedeix assegurar que el seu és “un estil tranquil i educat”. En canvi, les paraules d'Hereu són, en la seva opinió, una mostra “d'aquest estil del PSC al qual ja estem acostumats".

D'altra banda, Trias, va mostrar a l'entrevista de Rac1 una preocupant manca de memòria. Preguntat sobre si vol fer un debat cara a cara amb Hereu, va respondre: “Oh i tant que acceptaré. Les eleccions anteriors em vaig passar temps i temps demanant el debat i només en vaig aconseguir fer un”. 

El cas és que l'alcalde, entrevistat una hora després a la mateixa emissora, va mostrar la seva sorpresa per aquest comentari i recordà que ell i Trias van fer forces cara a cara. Una mirada superficial a Google permet constatar que la mateixa CiU havia situat a Youtube imatges de tres debats d'aquest tipus: un a la SER i la seva cadena Localia TV; un altre a ‘El País’, i un tercer a l'Ateneu Barceloní, organitzat pel diari ‘El Periódico’. 

El repàs al Youtube permet veure també un vídeo de CiU on el regidor Trias reclama en el plenari municipal que el consistori prengui mesures i que doni exemple d'austeritat davant de la greu crisi econòmica que pateixen els ciutadans. La mateixa austeritat que ara practica al Govern de CiU i que ha quedat demostrada amb les mesures restrictives en el camp de la sanitat, l'ensenyament, la cultura i molts altres sectors. 

Contrasta aquesta comprensible reiteració en la necessària austeritat amb la noticia que Albert Balanzó va publicar fa uns dies al diari ‘Ara’. Segons explicava, Trias prepara un viatge a Boston i Nova York  que farà acompanyat de diversos periodistes amb les despeses pagades. El cas és que hi ha una evident contradicció entre predicar l'austeritat i dedicar-se a pagar viatges propagandístics a l'estranger als periodistes. Sobretot si tenim en compte que els partits viuen, a més dels donatius anònims, dels diners que els hi arriben de fons públics, o sigui dels ciutadans.

Per cert, que quedi clar que aquesta generositat amb els mitjans de comunicació, fora de lloc i èticament molt qüestionable, també la practiquen la majoria de les institucions. Però aquesta és una altra història de la que en caldrà parlar alguna vegada.