divendres, 26 de setembre del 2008

Hereu, les tasques pendents

Les enquestes diuen que Xavier Trias pot arribar a ser el proper alcalde de Barcelona. M'imagino que l’actual batlle, Jordi Hereu, i la seva gent ja fa temps que deuen estar reflexionant sobre els motius que fan que un senyor que no ha fet res destacat com a cap de l’oposició pugui acabar amb gairebé trenta anys d’alcaldes socialistes a la capital de Catalunya. Dic jo que m' imagino que deuen estar reflexionant, però el cert és que a hores d’ara no es constata que aquests suposades reflexions els hi hagin servit de res.

Ja ha estat molt utilitzat i amb moltes variants l’anècdota sobre el consell que un dels seus assesors li va donar a Bill Clinton en una de les campanyes a la presidència dels Estats Units: “Es l’economia, estúpid”, diuen que li va etzibar al referir-se al que havia de ser el tema clau de la seva campanya. Algú li hauria de dir a Hereu que la clau per mantenir l’alcaldia es ben senzilla: “És la neteja, és la seguretat, són els serveis públics” (això d’"estúpid" ens ho podem estalviar perquè no crec pas que l’alcalde ho sigui).

En els darrers anys Barcelona ha canviat d’una manera radical i per a bé. Ho ha fet amb èxits com el dels Jocs Olímpics i amb fiascos com el del Fòrum. Ara es troba immersa en una sèrie d’obres que suposen un nou pas endavant en aquesta transformació: la construcció del túnel de l’alta velocitat, la transformació de la Sagrera i la nova terminal de l’aeroport entre d’altres. Vol que li digui una cosa senyor Hereu, els ciutadans no li demanen més coses espectaculars. Es conformen amb que en aquests tres anys estigui molt a sobre d’aquestes obres, que no ens trobem amb un nou Carmel vaja, i, sobretot, volen que la ciutat, estigui més neta, sigui més segura, que les escoles funcionin, que hi hagi més escoles bressol i que el transport públic sigui millor. Ja sé que hi ha moltes zones netes i segures i amb un bons serveis públics, però n’hi ha d’altres, molt visitades per barcelonins i forasters, mancades sobretot de neteja, de seguretat i de serveis.

De debò, oblidi's de campanyes com la del "Visc(a) Barcelona", absolutament fora de lloc en una situació com l’actual i per tant, contrapruduent. Ajorni per a més endavant projectes com el nou Aquari i toqui carrer. Ja ho fa, però ho ha de fer encara molt més. I sobretot, ha de trencar amb l’imatge de tecnòcrata que vostè i el seu equip s’han creat en els mitjans de comunicació i, en conseqüència, entre molts ciutadans.

En fi, senyor Hereu, vostè i els seus antecessors han fet de Barcelona, la nostra casa comú, una casa molt bella, però a la qual, ara cal dedicar atenció i diners --una cosa va lligada a l’altre--, pel seu manteniment. Li queda temps per a fer-ho, però no massa.